Paramator Eğitimi

Uçuş yapmanın keyfini istediğin her an istediğin her yerde yaşamak istiyorsun. O halde paramator eğitimi tam sana göre.
Hava şartlarından etkienmeden gökyüzünde dilediğin kadar kalmanın keyfini çıkar.
Daha çok eğlence, daha çok heyecan ve daha fazla uçuş seni bekliyor. İstanbul’da heycanlı uçuş keyfi ve muhteşem manzaralar için sayfada bulunan whatsapp veya telefon numaramızdan bize ulaşabilirsin.

Sık Sorulan Sorular

Yamaç paraşütü eğitimlerinden birisi olan paramotor eğitimini genellikle düz zeminden kalkış yapmak ve istenilen sürede havada kalmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca zayıf havalarda da havalanma imkanı sunan paramotor ile pilotlar istedikleri yerde paraşüt ile uçmanın keyfini yaşamaktadır.
İstanbul’da bulunan kurumumuzun hava sporları severlere verdiği hizmetlerden birisi olan paramotor eğitimlerinin sertifikaları THK onaylı olmaktadır. Kursların ücretleri ile ilgili ayrıntılı bilgilere ise bizlerle iletişim kurarak ulaşabilirsiniz.
Sağlık yönünden uçuşa engel bir durumu bulunmamak

Kondisyon ve fiziği spora uygun olmak, şartları aranır.

Pilot(P4) eğitimlerini tamamladıktan sonra kendi sorumluluğunda en az 10:00 saat GPS kayıtlı uçuş yapmış olmak,

18 Yaşını doldurmuş olmak.

Teorik ve uygulamalı eğitimlerini başarıyla tamamlayanlar yazılı sınava tabi tutulur. Uygulamalı eğitimlerde başarısız olanlar gerekli kayıtlar tutularak kurstan ihraç edilir. Geçerli not %75’tir. Yazılı sınav sonucunda başarısız olanlara talepleri halinde 1 gün hazırlık süresi verilerek sözlü ve yazılı sınav tekrarı yapılır. Sınav sonuçları kursiyer durum çizelgesine kayıt edilir.
Paramotor eğitimi almak isteyenlerin en azında yamaç paraşütü P3 sertifikasına sahip olması gerekmektedir. Daha sonrasında paramotor eğitimine başlanmaktadır. Bu eğitimin içerisinde ise teorik dersler, yer eğitimi ve uçuş yer almaktadır.Teorik dersler içerisinde öncelikle ekipman eğitimleri bulunmaktadır. Daha sonrasında hava trafiği kuralları, uçuş tekniği, aerodinamik, meteoroloji ve acil durumlar gibi konular bulunmaktadır. Teorik dersleri tamamlayan kursiyerler diğer eğitimlere geçmesi için ise kursiyerlerin normal ve acil usuller sınavından başarılı olmaları gerekmektedir.Teorik bilgisini kanıtlayan kursiyerler yer eğitimlerine geçerek düz ve ters kalkış tekniklerine çalışmaya başlamaktadırlar. 2 gün kadar süren bu eğitimler motorsuz bir şekilde kanat hakimiyetinin öğrenilmesi ile sonlanmaktadır.En son eğitim ise pratik yer eğitimi ve uçuş olmaktadır. Bu eğitimlerde ise öncelikle paramotor ekipman brifingi yer almaktadır. Daha sonrasında ise askı simülatörü eğitimi bulunmaktadır. Bir sonraki aşama düz ve ters kalkış yer çalışmaları ve kalkış iniş çalışmaları olmaktadır. Kursiyerlerin eğitimleri 15 uçuşu tamamladıktan sonra bitmektedir. Bu uçuşların 25 sorti ve 10 saat uçuşun gerçekleştirilmesi gerekmektedir.Uçuşlarda verilen eğitimlerin içerisinde motor çalıştırma ve durdurma, kalkış, iniş, düz uçuş, manevra ,meydan turu ve emercensiler bulunmaktadır. Ayrıca iki bacaklı değişik yönlere seyrüsefer uçuşu da bulunmaktadır. Bu eğitimlerin sonunda başarılı olan ve eğitmenlerden olumlu kanaat alan kursiyerler sertifikaya hak kazanmaktadır.
Kursiyerler limitler dahilindeki her türlü uçuş şartlarına hazırlanır. Bu safhada kursiyerlerden kendilerinin ve diğer pilotların emniyetlerini göz önünde bulundurmaları istenir. Bu safhada kursiyerlere minimum 90 km doğrusal mesafe uçuşu yaptırılır. 15 km altındaki uçuşlar dikkate alınmamak kaydıyla en az 2 en fazla 4 uçuşta minimum 90 km uçuş yaptırılır. (Örneğin; bir uçuşta 90 km ve üzeri uçuş yapan kursiyer, 15 km altında olmamak kaydıyla bir uçuş daha yapmalıdır.) Mesafe uçuşu kalkıştan itibaren irtifa süzülüşü şeklinde olamaz. Uçuşlar GPS ile kayıt altına alınmalıdır.

Eğitimi için gerekli olan evraklar

Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,

Adli sicil kaydı, kursun başlamasından en fazla 6 ay önce alınmış olmalıdır, 18 yaşının altındaki kişilerden alınmaz. (Adli Sicil kaydında her hangi bir nedenden yargısı devam edenle, taksirli suçlar dışında kalan suçlardan hüküm giymiş olanlar kursa kabul edilmezler.)

Kan grubu belgesi, (Ehliyet/Nüfus Cüzdanı üzerinde belirtilmiş ise yeterlidir.)

Öğrenim durum belgesi,

“P2” Başlangıç Yamaçparaşüt Pilot Lisansı fotokopisi,

Son 6 ay içinde çekilmiş 4 adet vesikalık fotoğraf.

Uçuş kaza sigortası ya da sigorta bedelini ilgili hesaba yatırdığına ilişkin banka dekontu,

Aile hekimliğinden Yamaçparaşüt Sporu Yapabilir ibareli rapor almış olmak. Sorumlu öğretmen gerekli görmesi halinde Tam teşekküllü bir hastaneden “Uçuş ve Atlayışa Elverişlidir” ibareli heyet raporu talep edebilir.

Taahhütname, (18 yaşını doldurmamış olanlar için ayrıca velisinden imzalı ve noter onaylı muvafakatname belgesi, EK-A) alınır.

Kurs sonrasında sertifika arkasına yapıştırılmak üzere THK pulu,